Ramsløgssmør - trin for trin

Hvis man er til persille- eller hvidløgssmør, ligger det lige for at forsøge sig med ramsløgssmør. Vi har gjort det i flere år  og har netop lagt dette års produktion i fryseren. Jeg burde nok her vise et billede af hvor ramsløgene vokser, men det var ikke i tankerne at fotografere, da vi sankede bladene.
Ramsløgene kan ligne de meget giftige liljekonvalblade, men liljekonvallerne kommer først til maj, og ramsløgene “dufter” umiskendeligt kraftigt hvidløgsagtigt.

Til to pakker smør bruger vi ca. en halv bæreposefuld blade, helst fra starten af sæsonen hvor de ikke er så grove.

Tag smørret ud af køleskabet inden du begynder processen

De friske blade befris for stilke, skæres i strimler og hakkes meget fint.

Herefter håndæltes en passende mængde med en pakke smør.

Når blandingsforholdet er i orden og de hakkede blade er jævnt fordelt, lægges blandingen i en pølse på et bagepapir.
Ved hjælp af bagepapiret gøres pølsen ensartet,  4-5cm i diameter. Herefter lægges pølsen i fryseren i 30 min. Det hele gentages med den næste pakke smør.

Efter ca. 30 minutter tages pølsen ud af fryseren og skæres i fingertykke skiver. Efterfølgende pakkes hver skive i plastfilm og lægges i en frysebøtte, så man kan tage den mængde ud, man skal bruge.

Vi anvender især ramsløgssmør til grillet okse- eller lammekød, men også i bagekartofler og kartoffelmos smager det godt.

Ramsløg kan findes i Vålse Vesterskov, men man behøver ikke køre længere end til den lille skov ved Næsgård Efterskole for at finde dem. Gå et stykke væk fra stien inden du sanker.

 

Vi har tidligere lavet ramsløgspesto og ramsløgsolie. I begge tilfælde brugte vi olivenolie, men det var ikke så vellykket.
I år lavede jeg strimler (som øverste billede) og puttede i en flaske med vindruekerneolie.
Vi tænker, at vi vil prøve at lave ramsløgsmayonaise af dette.

Kim